20 Kasım 2012 Salı

Namaz Televizyondan Hayırlıdır....




İnsanların namaza nasıl çağrılacağı konusu, Efendimiz (s.a.v.) ile diğer müslümanlar arasında istişare konusu olmuş ve bazı rivayetlere göre Hz. Ömer (r.a.)'ın gördüğü rüya dikkate alınarak, bugünkü şekline karar kılınmıştır. İlk ezan okuyan sahabe ise hepimizin bildiği ve sevdiği Bilal i Habeşi'dir.
Asırlardır günde beş vakit okunan ezanı dikkate aldığımız zaman, sabah ezanı ile diğer ezanlar arasında ufak bir fark olduğunu görürüz. Sabah ezanında, diğer ezanlara nazaran bir fark, bir ziyadelik vardır. Bu ziyadelik, ezan içersinde kullanılan şu ifadelerdir.
"Essalatü hayrum minennevm
Essalatü hayrum minennevm"
Namazın uykudan hayırlı olduğunu belirten bu ifadeler, sadece sabah ezanında kullanılmakta ve uyuyan müslümanlar, bu gerçek ifadelerle uyandırılmaktadır.,
"Namaz, uykudan hayırlıdır
Namaz, uykudan hayırlıdır"
Diğer ezanlardan farklı olarak sabah ezanında bu ifadelere neden gerek duyuldu sorusu, cevaplanması zor bir soru değildir. Çünkü asr ı saadet dönemi müslümanlarını, namazdan engelleyebilecek veya namaza geciktirebilecek en belli başlı şey, sadece ve sadece fıtri bir istek olan uykuydu. İşte bu müslümanlar uyku noktasında muhatap alınmakta, namazın uykudan hayırlı olduğu belirtilerek ikaz edilmektedirler.
Sabah ezanındaki bu ziyadelik, ezana muhatap olan müslümanların durumu dikkate alınarak ezana dahil edilmiş ise,
acaba,
günümüzdeki müslümanların durumunu da dikkate almamız gerekir mi?
Müştehitliğe soyunarak sakın "Gerekir" demeyin!
Çünkü bu soruya gerekir cevabını verdiğiniz ve ezana gerekli ifadeleri dahil ettiğiniz zaman, ezanlar uzun bir kasideye dönüşecektir! İnsanları namazdan engelleyen, namaza geciktiren sebebleri ezanlarda zikretmeğe kalktığınızda, ezanlar gerçekten çok uzayacaktır. Çünkü zamanımız daki insanları namazdan engelleyen sebebler çok olduğu gibi, bu sebeblerin ezanda bir veya iki kere tekrar edilmesi de yeterli olmayacaktır. Mesela her yatsı ezanında, namazın televizyondan hayırlı olduğunu, en az on, onbeş kere tekrar etmeniz veya ettirmeniz gerekecektir!.
Namaz, televizyondan hayırlıdır,
Namaz, televizyondan hayırlıdır......
Gerçi bu ezanlarla, bu davetlerle, insanların hangi camilere, hangi mescitlere davet edileceğini de soracaksınız!
Konuştuğumuz mesele şimdilik namaza davet olduğu için, yukarıdaki soruyu sormayın. Meselenin o yönünü lütfen hiç karıştırmayın!.
Çünkü bildiğiniz gibi şey çıkıyor!.

Mehmed Alagaş - AYNALAR VE İNSANLAR

http://www.facebook.com/pages/Mehmet-Alaga%C5%9F/136100379762170?fref=ts

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder