4 Ekim 2010 Pazartesi

Balzac'dan Goriot Baba "Seküler yaşamın acımasızlığı, Burjuva bencilliği"

YAZAR      : H. DE BALZAC
KİTAP ADI : GORIOT BABA
ORJ. ADI   : (Le père Goriot)

KİTAP Evi  : Antik Yayınları
Mösyö Goriot, Paris’te bir pansiyonda kalmaktadır. Pansiyondakiler M. Goriot’un kim olduğunu bilmez. Herkes onun hakkında bir şeyler uydurur. M. Goriot’un iki kızı vardır: Delphine ve Anastasie. Arada bir gelip babalarını görürler. Çevredekiler, bu kadınları Goriot Baba’nın metresleri sanırlar. Goriot Baba iş hayatında başarılı olmuş, iyi para kazanmış, eski bir tüccardır. Tüm varlığını iki kızının mutluluğuna adamış, kendisi orta halli bir pansiyon hayatına çekilmiştir. Goriot Baba’nın kızları paralan tükendikçe pansiyona gelirler ve babalarından para isterler. İkisi de oldukça masraflı, lüks bir hayat yaşamaktadırlar. Babalarının günden güne düştüğü kötü durum umurlarına bile gelmez. Tek düşünceleri kendi özel hayatlarıdır.Yüz Temel





Balzac
Fransız edebiyatının ünlü eserlerinden biri olan Goriot Baba, realist akımın başarılı bir örneğidir. Goriot Baba’da çocuklarına karşı aşırı sevgi duyan bir babanın dramı anlatılmıştır. Balzac’ın bu eseri bir “karakter romanı” özelliği taşır. Roman, babalık sevgisinin bencil evlatlar tarafından nasıl istismar edildiğini göstermesi bakımından oldukça ilgi çekicidir. Goriot Baba, iyilik ve saflığın; çocukları ise kötülük ve nankörlüğün temsilcileridir.


Benim yorumum; Fransız Burjuva Yaşamını en güzel biçimde anlatmış yazarımız.
Kİtabı bitirdiğimde sanki yazarımız zaman ve mekan olmaksızın bizleride anlatmış. Kitabı okurken kendi hayatımdan da bazı kareler buldum yaşadığımız hayata dair, bazı şekiller değişsede olaylar aynı imiş gibi geldi. Kocasına entirka çeviren Kadınlar, Hanımlarına entrika çeviren beyler, Seçtiği Eşini hava olsun veya iyi yaşam şartları oluşsun diye seçen daha sonra, her iki taraf açısından da Cehenneme dönen EV HAYATI ama dışarıya Mutluyum resimleri vermek. Oyun devam ediyor malesef . Dimi Dostlar. Bende bıraktığı geniş bir resim var. Lütfen Okuyalım Tabi okumadıysanız. Ruslardan Fransızlara geçtim ama Rus yazarlara devam edeceğim.


KİTAP OKUMA VAKTİ DAHA GELMEDİMİ?
Selam ve Dualarımla
Serdar KARAMANLI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder