6 Haziran 2013 Perşembe

Bu papağan ne diyor?



KELİMELERİN ANLAMINI YİTİRMESİ
Bir toplumun zih­ninde çok geniş anlamlar uyandıran bir kelime, daha son­raki toplumların zihninde bu derin anlamını yitirebilmektedir. Hatta bunun ötesinde, içerdiği anlam ile Önceki nesillerin uyanmasına vesile olan bazı kelimeler bu anlam­larını yitirerek yanlış anlamlar yüklenmekte ve bu yanlış anlamlar ile daha sonraki nesillerin uyutulmasına vesile olabilmektedir.
Kelimeler aynıdır, harf ve seslerden meydana gelen yapısı değişmemiş­tir. Değişen ve değiştirilen, bu kelimelerin zihinlerde uyan­dırdığı anlamlardır. Şunu bilmemiz gerekir ki bir nesilden daha sonraki nesillere intikal eden miras, kelimelerin içer­diği anlamdan ziyade kelimelerin kendisidir. Geçmişe ve geçmişteki sevdiklerine bağlı kalmak isteyen toplumlar, kendilerine miras kalan bu kelimelere karşı çok tutucudur­lar. Mesela saadet asrından günümüze intikal eden birçok kelime vardır. Saadet asrı müslümanlarının kullandığı bu kelimeler, günümüzde yaşayan birçok insan tarafından da kullanılmaktadır. Ne var ki saadet asrından günümüze inti­kal eden sedece kelimelerdir. Bu kelimelerin İçerdiği birçok yüce anlam günümüze intikal etmemiş, saadet asrında kalmıştır.
Saadet asrında kullanılan birçok kelimenin anlamı, tevil ve tahrif edilerek günümüze ulaşmıştır. Fakat insanlar yine de bu kelimeleri dışlamak, bu kelimelerden feragat et­mek istemezler. Çünkü birçok umutları, birçok özlemleri bu kelimeler üzerine bina edilmiştir. "Allahuekber" nidala­rı ile kazanılan savaşları okudukları zaman, aynı kelimeyi tekrarlayarak, aynı kelimeyi haykırarak yeni savaşlar kaza­nacaklarına inanırlar.
Oysa düşünmeleri gerekir ki "Alhhuekber" kelimesi, asr-ı saadet müslümanları için ne anlam ifade ediyordu?
Öncelikle bunu düşünmeleri, bunu araştırmaları ve bunu idrak etmeleri gerekir. Bu yüce kelimenin, yüce ma­nasını anladıktan sonra, dönsünler kendilerine, incelesinler çevresindeki insanları ve bu insanların "Alhhuekber" keli­mesinden ne anladıklarını ve bu kelimeyi hangi anlamda kullandıklarını tesbit etsinler.
Bunu tesbit ettikleri zaman,insanları arkalarına alarak her gün kıldırdıkları namaz­larda yüzlerce kez "Allahuekber" diyen kimselerin neden aciz olduklarını da tespit edebileceklerdir, Ve anlayacaklardır,kıldıkları ve kıldırdıkları namazlarda yüzlerce kez "Ye­gane büyük Allah'tır" diyen kimselerin, zikrettikleri bu söze rağmen yüce olan Allah'tan değil de, zelil olan tağuttan korkmalarının nedenini!

Mehmed Alagaş-Dünden Bugüne Şeytan ve Dostları

1 yorum: