11 Kasım 2010 Perşembe

İbrahim olmak ve İsmail'i kurban etmek veya Kurban Bayramına farklı bir bakış.....

Önümüzdeki hafta malumunuz KURBAN bayramını idrak edeceğiz. Komik değil mi aslında İDRAK edeceğiz kelimesi. Kurbanı, nasıl İDRAK edebiliriz ki? İbrahim AS. anlar isek kurban'ı anlamış oluruz, İsmail AS. anlarsak kurban olmanın ne demek olduğunu anlarız. Kur'an dan bakalım bize nasıl bir bilgi gelmiş?

Özünde Merhametli, Sözünde Merhametli Allah adıyla,

37 Saffat/102. Babasıyla beraber yürüyüp gezecek çağa erişince: Yavrucuğum! Rüyada seni boğazladığımı görüyorum; bir düşün, ne dersin? dedi. O da cevaben: Babacığım! Emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulursun, dedi.
103. Her ikisi de teslim olup, onu alnı üzerine yatırınca:
104. Biz ona: " Ey İbrahim!" diye seslendik.
105. Rüyayı gerçekleştirdin.Biz iyileri böyle mükafatlandırırız.
106. Bu, gerçekten, çok açık bir imtihandır.
107. Biz, oğluna bedel ona büyük bir kurban verdik.
108. Geriden gelecekler arasında ona (iyi bir nam) bıraktık:
109. İbrahim'e selam! dedik.
110. Biz iyileri böyle mükafatlandırırız.
111. Çünkü o, bizim mümin kullarımızdandır.
(Şüphesiz Allah(cc) doğruyu söylemiştir. )
İşte Kur'an İbrahim olmayı ve İsmail olmayı böyle tarif etmemekte idi. Şimdi dünyevi duygularınızdan sıyrılıp bir düşünün,

İbrahim as en sevdiği varlığını Allah'a sunuyordu. Bizimde en sevgili olanımızı bizden Allah'a sunmamız isteniyor du. Fakat bu kademe kademe olacak bir iş olsa gerektir. Biz Allah'a inandığımızı idda eden Müslümanlar olarak "HANGİ KÖTÜ HUYUMUZU ALLAH CC İÇİN KURBAN EDEBİLİRİZ?"  Dedikodu'yu, Zinakarlığı, Faizciliği, İçki içmeyi, Ahde vefasızlığı, vs vs.(ben az söyleyim siz çok anlayın) hangi kötü huyunuzu Allah için kurban edip, bir daha ona dönmemezlik yapabiliriz? 


Şimdi yeniden bakın KURBAN BAYRAMI anlayışınıza ve gözden geçirin anlayışlarınızı. Bayramınız Mübarek olsun demekle Mübarek olmayacağını anlayın artık. Bizden istenen Kestiğimiz kurbanlarla beraber Kötülüklerimizide kurban etmemiz saflaşmamızdır. Bir Hikmet ve Faziletle yaşamamızdır.
Unutmayalım ki; 


22HAC/37. Onların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır; fakat O'na sadece sizin takvanız ulaşır. Sizi hidayete erdirdiğinden dolayı Allah'ı büyük tanıyasınız diye O, bu hayvanları böylece sizin istifadenize verdi. (Ey Muhammed!) Güzel davrananları müjdele!
BU DUYGU VE DÜŞÜNCELER İLE KURBAN BAYRAMINIZI TEBRİK EDER, BAYRAMIN SİZLERE,  AİLELERİNİZE VE DOSTLARINIZA HAYIRLAR GETİRMESİNİ DİLERİM.
SELAM VE DUALARIMLA,
Serdar KARAMANLI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder