23 Aralık 2013 Pazartesi

Güncel olan Yolsuzluklar ile alakalı Peygamber SAV. ne demiş olabilir?

1- Ömer İbni Hattâb (rah) şöyle dedi:
Hayber Gazvesi günü idi. Nebi (sav) ashabından bir grup geldi ve:
– Falanca şehittir, falanca da şehittir, dediler.
Sonra bir adamın yanından geçtiler:
– Falanca kimse de şehittir, dediler. Nebi sav
– “Hayır, ben onu, ganimetten çaldığı bir hırka -veya bir aba- içinde cehennemde
gördüm” buyurdu.  (Müslim, İman 182)
Açıklamalar
Hayber Gazvesi, hicretin 6. yılında oldu. Şehitlik, dünyada ulaşılabilecek mertebelerin en üstünü olduğu için, sahabe gazvelerde şehit olanlara gıpta ederlerdi. Burada, şehit olanları Resûlullah’a (sav) haber vermelerinin sebebi de bu imrenme duygusudur. Çünkü sahabe, şu ayet çok iyi biliyor ve bu ayetteki ölümsüzlerden olmak istiyordu:
“Allah yolunda öldürülenlere “ölüler” demeyin; hayır, onlar diridirler, ama siz farkında olmazsınız” (Bakara /154)
Şehitlik, kişinin birçok günahına kefaret olduğu halde, ammenin malına hıyaneti ve kul haklarını ortadan kaldırmaz. Bu sebeple, Peygamber Efendimiz, şehit olduğu haber verilen bir kişinin, ganimetten çaldığı bir hırkadan dolayı cehennemde olduğunu bildirmiş, amme malına ihanetin ve kul hakkının affedilmeyeceğini ümmete  öğretmiştir.
      2- Abdullah İbni Amr İbni As  rah şöyle dedi:
Nebi sav seferde bazı yükleme hizmetlerini gören ve kendisine Kirkire denilen bir adam vardı. Adam öldü. Bunun üzerine Resûlullah sav:
“O cehennemdedir” buyurdu.
Sahabe gelip adamın evindeki eşyalarına baktılar; ganimet malından çaldığı bir aba buldular.
(Buhârî, Cihâd 190. İbni Mâce, Cihâd 34)
Açıklamalar
Hadiste adı geçen Kirkire hakkında, onun sahabe olduğu ve Resûlullah’ın bazı gazvelerinde hayvanlar üzerinde yük taşıdığı dışında bir bilgiye sahip değiliz.
Bir insan sahabe de olsa, hatta Peygamber’in hizmetinde de bulunsa, bu durum onun  günah işlemesine ve neticede cehenneme girmesine mâni olmaz.
Kirkire’nin cehennemde oluşunun sebebi, onun ganimetten; yani devlet hazinesinden bir mal çalmış olmasıdır. Çünkü bu hareket, büyük günahlardandır. Büyük günah, cehenneme girme sebeplerinden biridir.
Hadisten Öğrendiklerimiz

1. Devlet hazinesi amme malıdır. Amme malına ihanet ve onu çalmak, büyük günahlardan biridir. Böyle bir günahkârın cezası cehenneme atılmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder