28 Ocak 2012 Cumartesi

Iwo Jimadan Mektuplar

2006 yılı Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri yapımı
 Filmin Yönetmeni : Clint Eastwood
 Filmin Başrollerini Ken Watanabe, Shido Nakamura, Ryo Kase, Eijiro Ozaki, Ken Kensei, Nobumasa Sakagami, Takumi Bando, Yuki Matsuzaki, Kazunari Ninomiya, Luke Eberl, Tsuyoshi Ihara, Hiroshi Watanabe, Masashi Nagadoi, Takashi Yamaguchi ve Toshi Toda oynamışlardır.

 Filmin Konusu : Tarih, Dram ve Savaş türündeki bu filmin konusunda Iwo Jima’ya gönderilen Japon askerleri, büyük olasılıkla geri dönmeyeceklerini biliyorlardı. Bu askerlerin arasında, yeni doğan kızını görmekten başka bir isteği olmayan fırıncı Saigo, becerisi ve onuruyla dünyaca tanınan Olimpiyat şampiyonu binici Baron Nishi, idealizmi henüz savaş sınavından geçmemiş eski bir askeri polis olan genç Shimizu ve teslim olmaktansa intiharı yeğleyebilecek katı bir asker olan Teğmen Ito vardı. Savunmaya önderlik eden isim ise, Amerika’ya yaptığı yolculuklarla savaşın umutsuz doğasını anlamış ama aynı zamanda Pasifik’in ötesinden gelen devasa Amerikan filosunu yenmek için gereken stratejiyi kavramış olan Tuğgeneral Tadamichi Kuribayashi idi.

Ne demeliyim ki ; Her memleketin evlatları kendi ülkeleri için gözlerini kırpmadan ölüme gitmişler. Bizim tarihimizde çok günümüze çıkmamış kahramanlık hikayeleri var. Ne canlar gitmiştir Allahtan başka kim bilebilir Ben bu satırları yazarken aklıma bir ayet geldi onunla bitirmek istiyorum.

Bakara Suresi "30. Hatırla ki Rabbin meleklere: Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım, dedi. Onlar: Bizler hamdinle seni tesbih ve seni takdis edip dururken, yeryüzünde fesat çıkaracak, orada kan dökecek insanı mı halife kılıyorsun? dediler. Allah da onlara: Sizin bilemiyeceğinizi herhalde ben bilirim, dedi."

Serdar KARAMANLI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder