13 Ocak 2016 Çarşamba

Dostlar Ellerimizi Yıkayalım ve Çocuklarımıza da öğretelim......

EL YIKAMAK NEDEN ÖNEMLİDİR ?
Günlük hayat içinde, çevre ile her türlü ilişkimizi sağlayan, bu nedenle de en çok mikroorganizma barındıran organımızdır. Ellerimiz yoluyla her yere taşınan bu mikroorganizmalar basit soğuk algınlığından, ciddi hastalıklara kadar birçok istenmeyen duruma neden olabilir.
El temizliği, günlük yapılması gereken en önemli kişisel temizliktir. Ellerin sık sık ılık su ve sabunla yıkanması, çatlak ve sıyrıkların oluşmasının engellenmesi, tırnakların kısa ve temiz olması bulaşıcı hastalıkların artmasını ve yayılmasını önlemenin en etkili yoludur. Bakteri ve virüslerin en temel geçiş yolu el teması ile olmaktadır. Kirli ve enfekte (hastalık yapıcı) ellerle kontamine (bulaşma) olan besin maddelerini tüketmek, çeşitli sindirim sistemi hastalıklarına yol açabilir. Elleri yıkamak; zararlı mikroorganizmaları yok etmek veya su ile ciltten uzaklaşmasını sağlamak için çok gereklidir.
Hastalıkların bulaşmasını, gıda zehirlenmelerinin oluşmasını önlemenin en etkili yollarından birisi de kişisel temizliğe dikkat etmektir. “El yıkama” önemi konusunda hemfikir olmamıza rağmen ihmal ettiğimiz konuların başında gelmektedir. Oysa çok basit kurallara dikkat ederek hem kendimizi hem de çevremizdekileri zararlı mikroorganizmalardan koruyabiliriz. Yapılan çalışmalarda bulunan sonuç; hangi yaşta olursa olsun insanlar ellerini, sadece birilerinin kendilerine baktıklarını düşündükleri zaman doğru teknikle yıkadıklarıdır. Bu nedenle küçük yaşlarda kazandırabildiğimiz davranışlar kalıcı olacaktır. Toplu yaşanılan yerlerde, özellikle okullarda doğru teknikle el yıkama işlemi alışkanlık haline getirilmelidir. El yıkamanın aşamaları nedenleri ile birlikte kavranabilindiğinde, kalıcılıkta sağlanmış olur. Sabunun elin her yerine temas etmesi için el yıkamaya başlarken önce suyla ellerin ıslatılması ve sıvı sabun kullanılması, en kirli bölgeler olan tırnakların ve başparmakların unutulmaması için ovalama yapılarak yıkanması, nemli ortamlarda mikroorganizmalar daha hızlı çoğaldığı için ellerin mutlaka kurulanması gerektiği, enfeksiyonun yayılmaması için tek kullanımlık kâğıt havlu kullanılması gibi aşamalar neden-sonuç ilişkisine örnek olarak gösterilebilir.
El yıkama tekniğinde önemli üç etken; akar su, sabun ve ovuşturmadır (friksiyon). Akar suyun mekanik kuvveti ve elleri ovuşturma işlemi deri kıvrımlarına yerleşen mikroorganizmaları yerlerinden çıkartır. Sabun ise toz ve kiri eriterek ciltten geçici mikroorganizmalarla kayıp gitmesine yardımcı olur.
El yıkama tekniği

1. El yıkama öncesinde takı ve mücevher gibi akse­suarlar çıkarılır.
2. Akmakta olan su altında eller ıslatılır.
3. Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturulur.
4. Eller su altında iyice durulanır.
5. Eller bileklerden başlayarak kağıt havlu ile kuru­lanır.
6. Aynı kağıt havlu ile musluk kapatılır.

1 yorum: