12 Ekim 2011 Çarşamba

Kırmızı Pazartesi

Kırmızı Pazartesi
Yazarı : Gabriel Garcia MARQUEZ
Yayınevi : Can Yayınları
Çevirmen : Faik BAYSAL
Basım Yeri / Tarihi : İSTANBUL / 1998 - Ocak
Sayfa Sayısı : 111 
Bitiriş Tarihi : 12 EKİM 2011

KİTAP HAKKINDA
ŞİDDET, TARİHİMİZİN EN BÜYÜK DOĞURGANIDIR
Evet Marquez yukarıdaki gibi bahsediyor 1981 yılında yazdığı romanından. Aslında sıradan sayılabilecek polisiye bir olayı; akıcı, sürükleyici bir romana dönüştürerek ustalığını gösteriyor.

Kitaba başlarken olayı biliyorsunuz. 1951 yılında,Kolombiya’nın küçük bir kasabasında bir cinayet işlenmiş... Ölen belli, öldüren(ler) belli,sebep belli... Fakat daha o zamanlar sadece birkaç öyküsü yayımlanmış genç bir gazeteci ve olayların tanığı olan yazar bu cinayeti araştırıyor,annesine verdiği söz sebebiyle bazı röportajları yıllar sonra yapsa da her şeyi ilmek ilmek işleyerek önümüze harika kurgulanmış ve bize olayı hem mekanıyla, hem kişilerle, hem de kişilerin içinde oldukları ruhsal durumlarla birebir yaşattığı bu romanı ortaya çıkarıyor. Olay gerçek olmasına ve kayıtlara dayanmasına rağmen, yüksek olasılıkla özel sebeplerden, isimlerin büyük bir çoğunluğu(kendi ailesinden olanlar hariç) ve olayın olduğu yer değiştirilmiş. Sadece olayın yapısı aynı kalmış.

MARQUEZ in okuduğum ikinci kitabı ne yalan söyliyeyim Kayıp Denizciyi daha fazla beğendim. Buna rağmen okumanızı tavsiye edebilirim..Keyifli okumalar...
Kitaplara küsmeyin Dostlar....
Serdar Karamanlı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder