3 Ağustos 2011 Çarşamba

Selam üzerine....


Özünde merhametli, sözü ile merhametli Allah adıyla,

 Selamın, bu toprakların üzerindeki anlayışı ile Rahman olan Allahü Tealanın anlatımları ve Muhammed AS. aktardıkları ile ölçü olabilir mi? Diye hatırlatmak istedim. Şüphesiz her işin en doğrusunu Rabbimiz bilir.


Kasas Sûresinin 55 . Ayetinde  Boş sözü işittikleri vakit ondan yüz çevirirler ve “Bizim işlerimiz bize, sizin işleriniz de size. Selam olsun size (bizden size zarar gelmez). Biz cahilleri istemeyiz” derler.

Nisâ  Sûresinin 86 . Ayetinde  Size bir selâm verildiği zaman, ondan daha güzeliyle veya aynı selamla karşılık verin. Şüphesiz Allah her şeyin hesabını gereği gibi yapandır.
 A’râf Sûresinin 46 . Ayetinde İkisi (cennet ve cehennem) arasında bir sur A’râf üzerinde de bir takım adamlar vardır. Cennet ve cehennemliklerin hepsini simalarından tanımaktadırlar. Cennetliklere, “Selam olsun size!” diye seslenirler. Onlar henüz cennete girmemişlerdir, ama bunu ummaktadırlar.

İbrahim Sûresinin 23 . Ayetinde İnanan ve salih ameller işleyenler, Rablerinin izniyle, ebedi kalacakları ve içlerinden ırmaklar akan cennetlere sokulacaklardır. Oradaki esenlik dilekleri “selam” dır.

 Nûr  Sûresinin 27 . Ayetinde Ey iman edenler! Kendi evlerinizden başka evlere, geldiğinizi hissettirip (izin alıp) ev sahiplerine selam vermeden girmeyin. Bu davranış sizin için daha hayırlıdır. Düşünüp anlayasınız diye size böyle öğüt veriliyor.

Nûr 61  Evlere girdiğiniz zaman birbirinize, Allah katından mübarek ve hoş bir esenlik dileği olarak, selam verin. İşte Allah, düşünesiniz diye âyetleri size böyle açıklar.

Furkân Sûresinin 75 . Ayetinde İşte onlar, sabretmelerine karşılık cennetin yüksek makamlarıyla mükafatlandırılacaklar ve orada esenlik dileği ve selamla karşılanacaklardır.

Vâkı’a Sûresinin 26 . Ayetinde
Sadece “selam!”, “selam!” sözünü işitirler.

Zümer Sûresinin 73 . Ayetinde Rablerine karşı gelmekten sakınanlar da grup grup cennete sevk edilirler. Cennete vardıklarında oranın kapıları açılır ve cennet bekçileri onlara şöyle der: “Size selam olsun! Tertemiz oldunuz. Haydi ebedi kalmak üzere buraya girin.”

Zuhruf Sûresinin 89 . Ayetinde Şimdilik sen onları hoş gör ve “size selam olsun” de. Yakında bilecekler.
  

 Ebû Hüreyre (r.a.) den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu:
“Canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki sizler iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız!”

(Yâ eyyühen-nâs! Efşüs-selâm, ve at'imut-taàm, ve sılül-erhàm, ve sallû bil-leyli ven-nâsü niyâm; tedhulül-cennete biselâm.)
 (Yâ eyyühen-nâs) buyuruyor. Yâni karşısında bulunan tanıdığı, tanımadığı, insanlara hitab ediyor. "Ey insanlar, ey ahali, ey halk!" diye umûma hitab ediyor. Umumî bir hitab, kalabalığa yapılmış bir hitab.
(Efşüs-selâm) "Selâmı ifşâ ediniz! Yâni selâm vermeyi yayınız; açıkça, önünüze gelene "Esselâmü aleyküm" diyerek selâm veriniz ve bu selâm verme adetini de yaygınlaştırınız, yayınız!"
(Ve at'imut-taàm) "Ve yemek yediriniz! (Ve sılül-erhàm) Ve akrabalarınızı kollayınız, akrabalık bağlarına riayet ediniz, onlara yardımcı olunuz, sıla-i rahim yapınız!"
(Ve sallû bil-leyli ven-nâsü niyâm) "İnsanlar uykuya daldıkları, uyudukları zaman, geceleyin herkes uykudayken, siz namaz kılınız!"
(Tedhulül-cennete biselâm.) Burada tedhulüne'nin nunu düşmüş. Çünkü emrin cevabı oluyor. Bunları bunları yapın diye emir verildikten sonra, böyle yaparsanız; (tedhulül-cennete bis-selâm.) "Cennete selâmetle, sağlıkla, esenlikle girersiniz." buyruluyor.


Allahın Rahmeti, bereketi ve hidayeti, Selamı ile beraber üzerimize olsun
Serdar 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder