10 Aralık 2010 Cuma

Hicret üzerine......

Ömer (ra)’den rivayet olunduğuna göre Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur;
"Ameller niyetlere göredir. Herkese niyet ettiği şey vardır. Öyleyse kimin hicreti Allah'a ve Resulü’ne ise, onun hicreti Allah ve Resulünedir. Kimin hicreti de elde edeceği bir dünyalığa veya nikâhlanacağı bir kadına ise, onun hicreti de o hicret ettiği şeyedir."    (Buhârî, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesâî )

Hicreti iki şekilde değerlendirmek mümkündür. Birincisi "Manevi Hicret" ikincisi "Maddi hicret" olarak



Manevi Hicret hakkında yazmak istedim. Aslında bana göre en çok konuşmamız gereken budur. İç dönüşümde diyebiliriz, Maddi olandan manevi olana geçmek gibi. Emin olun bu çok zor bir süreçtir. Arkadaşlarınız, dostlarınız veya sevdikleriniz sizin bu yaşadığınız süreci anlamaya ve anlamlandırmaya çalışmayacak ve sıkıntılı günler sizi bekleyecektir.

Bu sürecin çok sıkıntılı olduğunu anlata bilmek elbette zordur.
Tadacağınız manevi lezzet emin olun güzeldir ve değer. Her kul bunu farklı yaşaya bilir. Bizim gibi farklı yaşamlardan gelen insanlar,  İslamiyetin "gerçek müslümanlığın,  ne idüğü'nü ve nasıl'ını her haliyle " anlamaya çalışması çok uzun bir gayreti gerektirmektedir.

Şehirde yaşayan, seküler hayat tarzını benimseyen insanlar olarak bu iç Hicreti yaşamak çok zordur. Çünkü toplum bir şekilde kutuplaşmış, ayrıştırılmış ve birbirine katlanamaz olmuştur.

Ben kendimce, bilgimce ve aldığım İslami terbiye ölçüsünde (ne kadar terbiye aldığımız tartışılır) Maddi Hicretten önce "İç Dünyamızda Maddeden Manevi olana doğru yola  çıkıp"  Daha Merhametli, Hoş görülü, Affedici olan,İyi bir Evlat,  İyi bir Eş, İyi bir Ebeveyn , İyi bir Dost, İyi bir Sırdaş, İyi bir Çözüm Ortağı olmakla yetinmeyip, Her geçen gün etrafamızda ki Kardeşlerimize, Dostlarımıza ve Sevdiklerimize "umut vadeden ve Merhamet timsali" kişi olma konusunda yarışanlardan olmamız gerekir ki, gerçek Hicreti anlama yoluna girelim......

 Hicret'i Allahın istediği iyi kullar zümresine doğru yapmak, iç seyahatimize çıkmamız dileklerimle. Hicri yılınız Sizlere, sevdiklerinize, ve büyük ailelerinize hayırlar, umutlar getirsin.
Selam, Dua ve Hürmetlerimle,
Kalbinizin Sahibine Emanet olun.
Serdar KARAMANLI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder