Kitap Evi : İnsan Yayınları
Bitiş Tarihi : 4 Şubat 2011
Bitiş Tarihi : 4 Şubat 2011
1952 yıllarının başlarında Pakistan’ın B.M.’deki temsilcisi olarak Paris’e oradan da Newyork’a giden Muhammed Esed batı kökenli bir Müslüman olarak dikkatleri toplamıştır. Avrupalı, Amerikalı dost ve tanıdıkları arasında onun İslamiyet’i seçiş hikayesi derin bir merak uyandırmaya başlamıştır. Önceleri Esed’i Doğulu bir hükümetin özel bir amaçla görevlendirdiği Avrupalı bir ‘uzman’ yerine koydular. Bu durumda Esed onlar için, hesabına çalıştığı ulusun yaşama biçimini ve geleneklerini dışardan benimsemiş biriydi. Fakat ne zaman ki, B.M.’deki etkinlikleri sadece işlevsel olarak değil, aynı zamanda duygusal ve zihinsel olarak da kendini bütünüyle İslam dünyasının politik ve kültürel hedefleriyle özdeşleştirdiğini ortaya koydu, işte o zaman batılı dostları bir çeşit şaşkınlığa düştüler. Onun geçmişini ve geçmişteki deneyimlerini merak edenler bir kitap yazmasını istediler. Mekke’ye Giden Yol, işte isteklerin sonucunda 1954 yılında ortaya çıktı.
Bu kitap, çocukluk ve gençlik yıllarının duygusal arayışlarını, gazeteciliğe başladığı dönemlerin sancılarını, 1922’de Doğu dünyasıyla ilk tanışıklığını ve 1936’ya kadar süren Doğu seyahatlerini edebi bir dille anlatıyor.
Muhammed Esed, uzun süren seyahatleri boyunca Müslümanlarla kurduğu içsel bağlantıyı ve onlar hakkındaki izlenimlerini ayrıntılarıyla aktarıyor.
Ben ne düşünüyorum ;
Bu kitapta, bir batılı, Yahudi kökenli ve ateist bir gazetecinin müslümanlığı Kur'an üzerinden araştırmasını. Bu araştırmalarını, yaşanan coğrafyalarda, Kur'anın insan yaşayışlarına yansımalarını araştırmasını tarafsız bir dille kaleme alınışını okuyacaksınız. Benim değer verdiğim bir Müslümanın elenin emeğidir.
Yazarımız, yaşadığı dönemlerde karşılaştığı yönetim biçimlerinide değerledirmeye tabi tutuyor. 1920li yıllarda yaşananların bir kısmınıda bulabileceğimiz macera dolu bir kitap. Kitabı okurken Kah kadim Mısır'a kah Afganistana kah Arabistana ve İranın dağlarına, ovalarına, bozkırlarına ve çöllerine yapılan seyyahatlerin içinde bulacaksınız kendinizi. Haydi şimdi seyyahat zamanı, iyi yolculuklar dilerim
Serdar Karamanlı
Kalbinizin sahibine emanet olun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder