23 Ocak 2018 Salı

Başlangıç...

Nereden geldik? Nereye gidiyoruz?


İnsanoğlunun var olduğu günden beri cevabını bulmaya çalıştığı bu temel soruya cevap bulma iddiasındaki bir fütüristin tam da keşfini açıklayacağı gece her şey trajik bir biçimde karanlığa gömülür. Eski öğrencisinin sunumuna davetli olan Simgebilim Profesörü Robert Langdon söz konusu keşfi öğrencisinin anısına dünyaya duyurmaya karar verir. Ancak, kendisini bekleyen şifrelerden, acı sürprizlerden ve ölümcül fanatiklerden habersizdir...
23 OCAK 2018 
2018/3 İstanbul

15 Ocak 2018 Pazartesi

HAYVAN ÇİFTLİĞİ

Asıl adı Eric Arthur Blair olan İngiliz yazar George Orwell’ın siyasi hiciv tarzındaki kısa öyküsü Hayvan Çiftliği 1945 yılında yayımlanmıştır. Eser, alegorik açıdan zengin bir eserdir ve Sovyetler Birliği, Nazi Almanyası gibi totaliter rejimleri mizahî bir dille eleştirmektedir. Hayvan Çiftliği, özet olarak Stalinizmi yerden yere vururken Sovyetler’in kuruluşundan bu yana gerçekleşen olayları hicveder.
Hayvan Çiftliği eserinde adı geçen karakterlerin büyük bir kısmı domuz, kuzgun, köpek gibi hayvanlardır ve bu hayvanlar Stalin, Lenin, Marx gibi tarihî kişilerin alegorisi niteliğindedir.
Kitabın ilk çevirisi saygıdeğer Halide Edip Adıvar tarafından tercüme edilmiştir. Kitabın günümüzdeki baskısı Celal Üster’in çevirisi ve Can Yayınları’nın özenli çalışmasıyla okuyuculara sunulmaktadır. Kitabın 2016 Türkçe baskısındaki kapak tasarımı değerli sanatçı Utku Lomlu’ya aittir.
George Orwell Hayvan Çiftliği kitabı, yıllardır olduğu gibi bugün de pek çok okulda okutulmaktadır. Kitap, sürükleyici ve mizahi diliyle okurları büyülemeye devam etmektedir.

Hayvan Çiftliği Arka Kapak Yazısı

İngiliz yazar George Orwell, Ülkemizde daha çok 1984 adlı kitabıyla tanınır. Hayvan çiftliği onun çağdaş klasikler arasına girmiş bir diğer çok ünlü eseridir. 1940’lardaki reel sosyalizmin eleştirisi olan bu roman dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.
Hayvan Çiftliğinin baş kişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar kısa sürede önder bir takım oluşturur ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun düpedüz Stalini simgelediği açıktır. Diğer kahramanlar gerçek kişileri çağrıştırmasalar da, bir diktatörlük ortamında olabilecek kişilerdir.
Altbaşlığı Bir Peri Masalı olan Hayvan Çiftliği, bir masal anlatımıyla yazılmıştır ama küçükleri eğlendirecek Bir Peri Masalı değil, çarpıcı bir politik taşlamadır.
Günümüzde de devam eden karekterleri ile HAYVAN ÇİFTLİĞİ... 
“Bütün hayvanlar eşittir, ama bazı HAYVANLAR daha eşittir.”
12 OCAK 2018 
2018/2 İstanbul

KÜRK MANTOLU MADONNA

Sabahattin Ali – Eserin ana fikri ile ilgili düşüncelerini bu sözlerle belirtmiştir:
”Dünya’nın en basit, en zavallı, hatta en ahmak adamı bile, insanı hayretten hayrete düşürecek ne müthiş ve karışık bir ruha maliktir!... Niçin bunu anlamaktan bu kadar kaçıyor ve insan dedikleri mahluku anlaşılması ve hakkında hüküm verilmesi en kolay şeylerden biri zannediyoruz?”

1998’ten bu yana YKY (Yapı Kredi Yayınları) tarafından basılan kitap müthiş bir satış başarısı yakalayan ve ilk basımı 1943 yılında Remzi Kitabevi’nden çıkan “Kürk Mantolu Madonna”,  kitap olarak basılmadan önce 1941 yılında 48 bölüm halinde “Hakikat” gazetesinde “Büyük Hikaye” başlığı altında yayımlanmıştır.

BANA GÖRE KİTAP ABARTILDIĞI KADAR BAŞ YAPIT FALAN DEĞİL. TABİ Kİ EDEBİYAT DÜNYAMIZIN ZENGİNLİĞİ...

7 OCAK 2018 15.15
2018/1 İstanbul

1 Ocak 2018 Pazartesi

Kar lastiği alamadığından zincir takıyor.


Şahane fikir, zorluklar çözüm üretmemizi sağlıyor.
Bunu gören Devlet büyükleri lükslerinden vaz geçer mi?
Yada bizler, bu meselelere çözüm bulur muyuz?